Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Elementáris geometria – Boros Tamás és Dévényi János kiállítása (Kozák Csaba)

Eukleidész Kr. előtt 300 táján írta az Elemek című könyvét. Nem tudom, hogy Boros Tamás és Dévényi János képzőművészek Elementáris geometria-kiállításának a címében szándékosan szerepel-e az utalás a „geometria atyjaként” jegyzett ókori szerző művére, ha nem, akkor beletrafáltak. Ugyanakkor a geometrikus absztrakció –  azaz a geometria tudományának a modern művészetbe történő beillesztése – csak a két világháború között kezdett kibontakozni, melyet a későbbiekben konkrét művészetre (is) átkereszteltek.

 

Boros Tamás festő, grafikus, szobrászművész és Dévényi János festőművész, grafikus mindig is a vonalak, a forma, a szín és a tér kölcsönhatásaival, ezek egymást alakító szerepével foglalkoztak. Az általuk felvonultatott legfontosabb elemek a kör, a négyzet és a háromszög. Jelen közös kiállításuk – amin egyaránt szerepelnek sík és 3D-es munkák – csak szűk, ám annál látványosabb, izgalmasabb válogatást nyújt életműveikből. A VIII. kerületi szálloda kettős osztású terének nyitó szekciójában műveik egymással feleselnek, míg a belső térben külön traktus lett berendezve az alkotóknak.

Tovább az ujmuveszet.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2018-11-30 06:00:08

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.