Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Nem Szijj változott meg – Szijj Ferenc 60 (György Péter)

Szijj nem keres, s nem teremt racionális összefüggéseket, nem állít fel politikai-filozófiai hipotéziseket, nem elemzi hűvösen, hogy mi vezetett a „tökéletesedett bűnösség” vagy épp az ismeretlen ostobaság korszakához, nem hoz ítéletet. – György Péter Szijj Ferencről.

A Jelenkor októberi számában, Nyolc kormozott üveg című ciklusának záródarabjában Szijj Ferenc pontos leírását adja a kortárs világnak, különösen hazánknak. Azaz magától értetődően foglal össze úgymond rendkívüli eseményeket, s persze nem tesz különbséget az abszurd tettek, félelmek, és az úgymond erkölcsi vétségek és a soha nem volt „természeti jelenségek” között. Óvatos understatementtel kezd: Egyre furcsább lesz a világ. Egyre / többször és egyre több helyen történik / valami sosem volt vagy eddig / elképzelhetetlen […] Az áruházi parkolóban egy börtönírnok / mindenkitől elkéri a vonalkódot, / hogy majd abból ő meggazdagszik […] / Tevék isznak a Dunából, a kikiáltó kertjében / a tél közepén kék bogyót terem az almafa, / […] kéregetőt küldenek hozzám bonyolult történettel / Álarcos felvonulást akarnak az ablakom alá, / senki ne tudja, melyik vagyok én.”

Tovább a litera.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2018-11-28 08:30:08

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.