Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Egy ilyen szellemi világban az ember könnyen „fertőződik" meg – Interjú Lelkes Péterrel

2018. november 28-án nyílik a Lelkes család kiállítása a Pesti Vigadóban. A család művésszé válásban betöltött szerepéről, művész tagjairól, valamint a kiállításon bemutatkozó tagjairól beszélgettünk Lelkes Péter Munkácsy-díjas ipari formatervezővel, egyetemi magántanárral, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjával.

Ki volt az első művész a családban, kitől eredeztethető a művészetek iránti érdeklődés, fogékonyság?

Apai nagyapám pék volt, aki fantasztikus kézügyességgel rendelkezett – árulkodnak erről a fennmaradt lombfűrésszel készült szecessziós tárgyai –, vagyis a kreativitása már neki is megvolt. Akárcsak ötgyermekes családja elsőszülöttjének, édesapámnak, Lelkes Istvánnak, aki képzett festőművész és tanáremberré vált, a Budapesti Műszaki Egyetem docenseként ment nyugdíjba. Édesanyámnak, Lelkes Dergács Máriának már nagypapája és papája is ötvös volt, s szintén többgyerekes családból származtak. Szüleim a Képzőművészeti Főiskolán ismerkedtek meg, mi is öten vagyunk testvérek, s lehet természetszerű, lehet a szüleim genetikai örökítése hozta így, de mindannyian beléptünk a művészeti életbe, a művészeti talentumot így örökítette – mindig több gyermekes – családunk.

Tovább a fidelio.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2018-11-13 06:17:19

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.