Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Friedmann Endre-emlékest a Capa Központban

A közmédia és a Capa Központ közös szervezésében 2018. november 5-én, hétfőn, 18 órától a legendás fotóriporterre, Friedmann Endrére, az MTI örökös tudósítójára emlékezünk. 

"A magyar fotográfia gazdagságát mutatja, hogy nekünk még Friedmannból is több van. Találkozhattak volna. Kezet rázhatott volna a két Friedmann Endre például 1948-ban, amikor Robert Capa Budapesten járt. Ő 1913-ban született és meghalt 1954-ben, a másik, akiről most szó van, 1934-ben született és még nem oly régen is megivott velem egy pohár házi főzésű sört egy Duna-parti étteremben. Friedman élete is telis-tele volt hihetetlen történetekkel, miként Capának, legfeljebb másfélékkel. Az 1948-as randevú elmaradt, s a mi Friedmannunk csak 1963-ban tudta meg, hogy világhírű elődjével azonos nevet visel. Azt mondanom sem kell, hogy az a másik meg sohasem értesült itthon ragadt kollégájáról. Pedig sorsuk több ponton is találkozhatott volna a már említetten kívül is. Mindketten fotóriporterek voltak, mindketten fényképeztek itthon és a nagyvilág számos pontján, mindketten megjárták – majd húsz év különbséggel – Vietnam poklát, igaz, csak egyikük jött onnan vissza a saját lábán, bár az ő életéért sem adtak volna egy fabatkát sem, olyan fertőzést hozott haza." Kincses Károly

Tovább a fotoklikk.hu cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2018-11-04 07:08:05

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.