Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Piruló szirmokkal nézlek – A rajongás versei – Hegyi Botos Attila: In illo tempore (Nagyatádi Horváth Tamás)

Nehezemre esik versekről beszélni, mert a versekért rajongani kell, és az emberek manapság, de szerintem tömegesen mindig is, főképp csupa egyéb dolgokért rajonganak. És ezzel így vagyok magam is, ritka az a vers, amelyikért valóban rajongani tudok…
 
A rajongás tárgyai olyan dolgok, amiket fel kell fedezni, amiket aztán értelmezni kell, és amiket végül hosszasan ecsetelve lehet magyarázni. Ezzel szemben, nézzük bárhogy is, a rajongás tárgyai manapság mind olyan mesterségesen barkácsolt és egyben tartott dolgok, amelyeket a népszerűség fátyla mögé rejtve – önmagunkat is becsapva – találunk fel, és ami nem áll ellent a középszerűségbe való lehúzásnak. A magát felcicomázó, magának mindenhol elsőbbségi helyet követelő, tarka-barka és ricsajos középszerűség mintává emelése, magasztalása és azzal mintegy hatalmi pozícióba való helyezése pedig a tömegdemokrácia kultúrpolitikája.
 
  
  

Megjelent: 2018-11-02 15:00:30

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.