Videó

Az Irodalmi Jelen / Csornyij Dávid videója




Keresés a honlapon:


A diverzitás ünneplése – Feminizmus, black art matters, groteszk, torz, őslakos, autodidakta, gender… (Kocsis Katica)

AZ ÖSSZES KÉP: Reprodukciók a The Beauty of Diversity kiállítás anyagából válogatva. © a művészek és az Albertina Modern jóvoltából.

A művészeti világ bizonyos értelemben paradigmaváltás előtt áll: a klasszikus, hagyományos kategóriák túlságosan szűkké válnak, az eurocentrikus gondolkodásmódok és cselekvések érvénytelenné válnak, a nyugati művészet elveszíti exkluzív jellegét, valamint a fehér férfi által uralt egydimenziós vagy homogén művészetfogalom leáldozóban van.
A mai művészeti világ érdeklődése az identitás, valamint az osztály, faj és nemi kérdések felé irányul, ez pedig szükségessé teszi a klasszikus kánon kiterjesztését. Az Albertina Modern The Beauty of Diversity kiállítása a sokféleséget és a változatosságot ünnepli, saját gyűjteményéből válogatva mutatja be a női, az LMBTQIA+, a színes bőrű, az őslakos és az autodidakta művészi gyakorlatok felé fordulást. Elveti az egydimenziósságot, valamint a klasszikus stílusbeli és formai megközelítéseket, a groteszk, a tisztátalan, az elnyomott, a kiszorított szépségét keresi, miközben láthatóságot ad a korábban marginalizált, lecsúszott és a normától eltérő csoportok számára. 

Tovább az artkartell.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2024-07-26 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.