Videó

Az Irodalmi Jelen / Csornyij Dávid videója




Keresés a honlapon:


A SÚLYTALANSÁG TÁNCA – Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban (Pap Evelin)

Karsai Dániel, Szenteczki Zita, Bíró Bence: Egy tökéletes nap

ALS. Így hívják azt a betegséget, mely megfosztotta Karsai Dánielt a beszéd és a mozgás képességétől, és amit azért osztott rá az élet, legalábbis az előadás végén lejátszott hangfelvétel alapján ő úgy gondolja, hogy általa létrejöhessen egy olyan színpadi alkotás, mely a tabuk feloldásáról szól. Mindannyian hálásak lehetünk neki, még akkor is, ha éppen nem értünk egyet azzal a kérésével, hogy Magyarországon is engedélyezzék az eutanáziát, hiszen a betegségek, ha eltérő mértékben is, de mindannyiunk életének részei, ahogy maga a halál is.

A színpadon egy puzzle-darabokból kirakott fehér szőnyeg látható, rajta négy fehér székkel, ami a kórházi várótermek hangulatát idézi meg. A betegség alatt megtett utat a puzzle-darabok felszedése fogja jelezni, melyből az előadás – és egyben az út – végére egy marad, maga az ember. A háttér tíz darab téglalap alakú tükörből áll, benne a színpad teljes képével. A megfigyelés és megfigyeltség ezáltal a szereplők és nézők részéről is erőteljes, amilyen az egészségügyi szakemberek figyelme is a páciensük felé. A karakterek feketébe öltöztek, azonban a Karsai Dánielt és a betegséget játszó színész ruhája egy árnyalattal különbözik a társaikétól, jelezvén ezzel kettőjük összetartozását. A színdarab nagy részében a színészek mezítláb jelennek meg: az orvosi, ez esetben képalkotó diagnosztikai vizsgálatok közben nem megengedett a cipő viselése.

Tovább a prae.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2024-07-25 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.