Videó

A tegnap.ma videója




Keresés a honlapon:


Hiánypótló kiállítás a textilművészet integrációjáért – Az acb Galéria Redők című tárlatáról (Morafková Laura)

Redők. Kiállítási látkép, acb Plus, fotó: Tóth Dávid. A művészek és az acb Galéria jóvoltából. 

Az acb Plusz kiállítótérben megrendezett Redők című csoportos kiállítás a textil médiumának magaskultúrába való integrációjának szemléletét tükrözi. A textil mint autonóm médium az iparművészettől való függetlenedést célozza meg. Ennek függvényében a tárlat igyekszik felhívni a figyelmet a textilművészet szerepére a magyar művészettörténeti kutatásban. Az acb ResearchLab kutatásai során, felismerték a textilművészetben rejlő kísérleti lehetőségeket, amelyre a kiállítótérben látható művek reflektálnak.

A textilművészetet sokáig az iparművészethez sorolták, amely ezáltal elkerülte a művészettörténeti kutatás figyelmét. Az elmúlt években több monográfia, valamint önálló és csoportos kiállítás is igyekezett rávilágítani a textil háttérbe szorult médiumára. A hatvanas években induló textilművészektől kezdődően úgy tekintettek a textilre, mint egy kísérletezésre alkalmas felületre, amely képes lehet a képzőművészeti műfajok megújítására. A hetvenes években felerősödött mozgalom a politikai perifériára szorulásának köszönhette önkifejezésének szabadságát.   

Tovább a prae.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2024-06-12 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.