Videó

Részlet az MTVA P´amende, 2024.04.18-i adásából a henti79 csatornán.




Keresés a honlapon:


Turczi István: A vers és a szerelem egy tőről fakad – interjú (Jánossy Lajos)


Turczi István – Fotó: Győrffy Anna

Azért az hihetetlen érzés volt, hogy egy több ezer főt befogadó, zsúfolásig megtelt színházteremben zajlott az esemény. Megtudtam, hogy az erre az alkalomra meghívott harminc külföldi író, költő mellett hétszáz kínai költő is ott ült a teremben, sokan felállva tapsoltak. – Turczi István nemrég megkapta a legrangosabb kínai irodalmi díjat. Ebből az alkalomból beszélgettünk vele, miként a Parnasszus legutóbbi, Erdélyi József-számáról sem mulasztottunk el szót váltani.

Nem friss a hír, de eddig csak az volt: hír. 2023 nyarán megkaptad a legnagyobb kínai költői díjat, a 1573-at. Mit kell tudni a díjról, a történetéről? A zsűriről, arról, miként alakul a költők mezőnye, amelyből aztán választanak?

A hír igaz. A 2017-ben alapított „1573” elnevezésű Kínai Nemzetközi Költészeti Nagydíjat első ízben kapta magyar költő. A nagyobb presztízsű díjak esetében bevett szokás, hogy előbb kihirdetik, majd később ünnepélyes keretek között átadják. Ilyen a Cervantes- vagy a Goncourt-díj is. Tavaly nyár elején kaptam egy levelet a legismertebb kortárs kínai költő, egyben az öttagú zsűri elnöke, Jidi Majia aláírásával. Ebben végtelenül közvetlen hangnemben arról értesít, hogy a népi Kína legrangosabb költészeti díját nekem ítélték, és az átadása egy háromnapos ünnepség keretében október közepén lesz Szecsuán tartomány Luzhou városában.

Tovább a litera.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2024-04-08 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.