Videó

Részlet az MTVA P´amende, 2024.04.18-i adásából a henti79 csatornán.




Keresés a honlapon:


Üzenet a kurátor(ok)nak – A kilencvenes évek magyar képzőművészete a Magyar Nemzeti Galéria TechnoCool kiállításának tükrében (Sajnos Gergely, helyszínelő)

Írásomat vitaindító cikknek szánom, amellyel elsősorban a kiállítás kurátorait szólítom meg.

Írásom provokatív címével igyekeztem egy kvázi átirattal közvetlenül utalni a hazai művészeti közeg egészét megmozgató, 1998-as, az Új Művészet hasábjairól induló, majd a Magyar Televízió Mélyvíz című műsorában folytatódó, sok résztvevős, vitriolos vitára, ami Sturcz János dolgozata1 nyomán alakult ki. Kevésbé az abban megfogalmazott állítások miatt, sokkal inkább a vita műfajának megidézése okán. Hiszen napjainkra mintha nyom nélkül eltűnt volna ez a párbeszédre, kérdésekre és eltérő vélemények egymásnak feszítésére épülő műfaj. Tehát szövegemet a Magyar Nemzeti Galériában (2023. október 27. és 2024. február 11. között) megrendezett TechnoCool című kiállításról vitaindító cikknek szánom, amelyben megszólítom és kérdéseket teszek fel a kiállítás kurátorainak, Harangozó Katalinnak, Major Sárának, Petrányi Zsoltnak és Tarr Linda Alexandrának. Azzal a céllal, hogy választ kapjak a kiállítást érintő, engem foglalkoztató és remélhetőleg a nagyközönség számára is érdekes, de a kiállítás témáját érintve mindenképpen relevánsnak gondolt kérdésekre. A Képző.artot egy megfelelő, független platformnak tartom, hogy teret engedjen a véleménycsere eme elfeledett módjának. Remélhetőleg témafelvetéseim, kérdéseim nem maradnak válasz nélkül a folyamatosan frissülő, de légüres online térben.

Tovább a kepzo.art cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2024-02-11 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.