Videó

Részlet az MTVA P´amende, 2024.04.18-i adásából a henti79 csatornán.




Keresés a honlapon:


Eltűnt épületek, áthelyezett szobrok – Fotóesszé: Eltűnt épületek (Cseri László)


Fotó: Cseri László

Pécs városában számos, olykor műemléki védettséget élvező épületeket lebontottak, felrobbantottak, egyes szobrok eltűntek, másokat új helyre vittek. Cseri László fotóesszéje az elmúlt húsz év ilyen jellegű történéseit mutatja be.

Már 1913-ban rendelkezésre álltak a pécsújhegyi szénelőkészítő tervei, statikai számításait a fővárosi Rella N. és Neffe vasbetonépítési vállalat készítette. Az Egry Bálint budapesti építőmester kivitelezésében az 1914-re megvalósult épületben a szenet vízben, fajsúly szerint osztályozták. Az architektúra későbbi, összetett formáját a további toldalékoknak köszönheti. 2009 októberében semmisült meg a pécsi bányászat e hányatott sorsú emléke, a város határában álló szénelőkészítő. Száznyolcvan kilogramm Permonex V19 fajtájú robbanóanyagot helyeztek el az épületet tartó oszlopoknál, s 560 darab gyutacsot használtak fel. A több, mint egy évtizede használaton kívül álló, negyven méter magas épület a terveknek megfelelően egy pillanat alatt omlott össze. 

Tovább a jelenkor.net cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2024-02-09 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.