Videó

Részlet az MTVA P´amende, 2024.04.18-i adásából a henti79 csatornán.




Keresés a honlapon:


A gyengélkedő nem – Elinor Cleghorn: Szenvedő nők – Mítosz és gyógyítás egy férfiközpontú világban, ford. Szécsi Noémi (Ureczky Eszter)

Amikor egy igen megbízható ízlésű és széleskörűen tájékozott, részben genderrel foglalkozó kollégám felhívta a figyelmem Elinor Cleghorn magyarul frissen megjelent kötetére, azonnal lecsaptam a lehetőségre, hogy recenziót írhassak róla. Egyrészt gyönyörű a borítója (Micaela Alcaino eredeti munkája nyomán Váraljai Viktória készítette), másrészt rég vártam annyira magyar nyelven kiadott kultúrorvostani kötetet, mint a Szenvedő nők – Mítosz és gyógyítás egy férfiközpontú világban című munkát, hiszen a brit történész szerző sokéves kutatómunkáját foglalja össze ebben a monográfiában, amely abból a meggyőző hipotézisből indul ki, miszerint „Az orvostudomány fejlődése nem kizárólag laboratóriumokban, előadásokban és tankönyvekben haladt előre: mindig is tükrözte a változó világ és az emberi lét értelmének realitásait.” (19.) Miközben tagadhatatlanul monumentális alkotásról van szó – terjedelme és térbeli-időbeli kiterjedése okán egyaránt –, az olvasónak néhány ponton támadhat némi hiányérzete, közelítsen akár a szöveghez történelmi, kultúratudományos, a társadalmi nemek tudományára alapozó vagy orvosi szempontból. 

Tovább az alfoldonline.hu cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2024-02-08 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.