Videó

Részlet az MTVA P´amende, 2024.04.18-i adásából a henti79 csatornán.




Keresés a honlapon:


Szlovákiából jött az új magyar film, ami nálunk most aligha készülhetne el (Kránicz Bence)

CIRKO FILM

A Hatalom úgy kezdődik, hogy egy kormánytag vadászbalesetben agyonlő egy falusi fiút. Úgy folytatódik, hogy a kormánynak dolgozó intéző megpróbálja eltussolni az ügyet. Mindez a mai Szlovákiában történik, de minden jelenetben magunkra ismerhetünk, a főszerepet ráadásul Hajdu Szabolcs alakítja. Kritika.

Prikler Mátyás a legjobb fiatal magyar rendező, akire nem szoktunk gondolni. Azért nem emlegetjük sűrűbben, mert Pozsonyban született, és szlovák gyártású filmeket rendez. Ezek azonban félig magyar filmek, nemcsak Prikler kettős identitása miatt, hanem azért is, mert részben magyar nyelvűek, és magyar színészek is játszanak bennük. Eközben Prikler producerként bekapcsolódott a magyar filmgyártásba is: segített a Külön falka gyártásában, és jelentős része volt abban, hogy a Magyarázat mindenre Szlovákiából nyert utómunka-támogatást.

Mindez persze filmipari háttérmunka, nem is lenne annyira izgalmas, ha nem arra a folyamatra mutatna rá, hogy az új magyar filmek egy része – mondjuk azt, hogy az aktuális, társadalmilag érzékenyebb, nagyobb kockázatot vállaló filmek – most a hazainál kevésbé átpolitizált szlovák filmtámogatási rendszertől remélhetnek pénzt.

Tovább a 24.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2024-01-19 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.