Videó

Részlet az MTVA P´amende, 2024.04.18-i adásából a henti79 csatornán.




Keresés a honlapon:


"Utazás a sötétség mélyére? – Abdulrazak Gurnah: Paradicsom (Gyuris Kata)

Végre magyarul is elérhető a 2021-es Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah leghíresebb regénye, a Paradicsom - de vajon tényleg olyan jó? Állandó afrikanistánk, Gyuris Kata kritikájából kiderül.

A 2021-ben nagy meglepetésre irodalmi Nobel-díjat elnyert Abdulrazak Gurnah második magyarul megjelent regénye, a Paradicsom több olyan érdekességet is tartogat az afrikai irodalom iránt érdeklődő olvasóknak, melyből kicsit jobban megérthetjük a zanzibári születésű szerző életművének jelentőségét. Gurnah több mint harmincéves írói pályafutásának egyik legismertebb darabja 1994-ben a Booker-díj rövid listájára is felkerült és azóta is ott van a kortárs posztkoloniális irodalom alapműveinek perifériáján. Ezt részben annak köszönheti, hogy regényét egy nagyon gazdag (posztkolonális) irodalmi hagyományba ágyazza be, hiszen értelmezhető Joseph Conrad klasszikusának, az 1899-es A sötétség mélyénnek a visszaírásaként is.

Tovább a 1749.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2024-01-17 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.