Videó

Részlet az MTVA P´amende, 2024.04.18-i adásából a henti79 csatornán.




Keresés a honlapon:


Boda Miklós (Mecseki Fotóklub): „Erről jut eszembe” – Gondolatébresztő Itália (G. Tóth Károly)

Fotó: Boda Miklós

A látványon, a képen úgy módosít, hogy „kibillenti”, „kimozdítja” a megszokottnak mondható szituációból – G. Tóth Károly megnyitóbeszéde Boda Miklós pécsi fotókiállításáról.

Távolról kezdem. Néhány évtizede, valóban régen, a Janus Pannonius Múzeum mikrobuszával Budapestre utaztam. Hogy milyen ügyben, azt már nem tudom megmondani, ha nem is érdemtelenül, de valószínűleg „potyautasként”. Arra azonban nagyon jól emlékszem, hogy a hátsó ülésen Kemény Miklós, a fotós és restaurátor mellé kerültem, és arra is, hogy szinte az egész út alatt a fotózásról beszélgettünk. Hogy pontosan miről volt szó, milyen megállapításokról, hiába kérdeznék tőlem, de nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy Miklós segítségével is, itt fogalmazódott meg bennem először (és végleg), hogy milyen nagyszerű dolog a fotózás, és micsoda értékek, változatok, sokféleség van a fotóművészetben. A későbbiekben aztán, amikor kitűnő fotókkal és fotósokkal találkoztam, akik között jó ismerősök, barátok is voltak, vannak, ez a felismerés egyre szilárdabb meggyőződésemmé érett, amit – máris a jelenben, itt és most vagyunk – a Boda Miklós előttünk lévő fotókiállításán látható képek még inkább megerősítenek.

Tovább a jelenkor.net cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2024-01-14 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.