Videó

Részlet az MTVA P´amende, 2024.04.18-i adásából a henti79 csatornán.




Keresés a honlapon:


Fából faragott élet – Szatyor Győző gyermekkoráról, a hit megtartó erejéről, alkotásról (Komorné Csernáth Erzsébet / parokia.hu)


Szatyor Győző Fotó: Ruprech Judit / parokia.hu



Az Ormánságot és a régen ott dolgozó mesterek munkáját tekinti élete és művészete bölcsőjének Szatyor Győző Kós Károly-díjas fafaragó, népi iparművész, az MMA rendes tagja. Feladatának érzi a magyar népi kultúra tovább örökítését. A Parókia portálnak adott interjút közöljük. Eltéveszthetetlen Szatyor Győző háza, melyet művészien megmunkált fakerítés ölel Pécs belvárosában. A faragott kisajtón belépve üdvözöl bennünket a házigazda. A kertben és a tornácon szemlélődve azonnal kitűnik: fafaragó mester él itt. Azt is megtudjuk, hogy itt készült valamikor az újpetrei református templom harangtornya. A házban különösen szépen megmunkált székeken kínál hellyel bennünket Szatyor Győző. A szobában körbepillantva sejtem, hogy itt több berendezési tárgy is az ő keze munkáját dicséri, de a beszélgetést a családi gyökereknél kezdjük, a gyerekkoráról kérdezem.

Tovább az mma.hu cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2024-01-08 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.