Videó

A tegnap.ma videója




Keresés a honlapon:


Elkobzott forradalmak – Vlad Petri: Între revoluții (Erőss Réka)

Egy kizárólag archív felvételekből összeállított dokumentumfilm képanyaga könnyen távolinak, túlságosan „közvetítettnek”, ezáltal személytelennek hathat. Vlad Petrinek mégis sikerült lebilincselően bensőséges hangot megütnie az Între revoluții (Forradalmak közt) című filmjében, így hozva közelebb nézőihez a történelmet.

Vlad Petri a București, unde ești? (Bukarest, hol vagy?) című dokumentumfilmmel debütált 2014-ben. Legújabb filmje, a Forradalmak közt a 2023-as Berlinale Forum szekciójában versenyzett, a TIFF-en pedig elnyerte a legjobb román dokumentumfilmnek járó díjat, sőt a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) elismerését is megkapta. A film két bukaresti orvostanhallgató, a román Maria és az iráni Zahra levelezésén és a korszak archív felvételein keresztül mutatja be a két ország viharos politikai helyzetét, forradalmaikat, azok elő- és utóéletével együtt. A 70-es években  az államszocialista Romániába nagy számban érkeztek külföldi diákok, főként a Közel-Keletről és Észak-Afrikából. A két lány közti levelezés, melynek szövegét Lavinia Braniște írta, fikció ugyan, de a Securitate dokumentumain alapszik. Így tehát a film számos iráni diáklány történetét sűríti össze Zahra figurájába, és az erre tett utalást sem mulasztja el a rendező: az utolsó képkockákon Bukarestben tanuló iráni diáklányok hivatalos dokumentumait (beutazási és felvételi papírjait) láthatjuk.

Tovább a filmtett.ro cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-11-16 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.