Videó

A Kincskereső videója
Keresés a honlapon:


Pállay József egyenletei (Cs. Tóth János)

 

Pállai József: Négykezes (Smetana&Liszt) 2023

Lelkiség és gondolatiság jegyében kiérlelt, végiggondolt minden munkája. A világ különféle jelenségeit előre programozza magában, megtervezett rendbe állítja és az egyes részleteket nagyobb, szerves egységbe fogja össze. Pállay József éles tekintettel nézi, látja és láttatja földi életünk komoly drámáit, sorsot formáló érzelmeink, vágyaink, oldásaink- kötéseink kusza szövevényét.

Tömörített viszonylatokat, a jelenségek mögötti törvényszerűségeket foglalja esszenciába. Egész életművét áthatja, hogy érti és érzi az ellentétek, a kontrapunktok jelentőségét. Azt vallja, a képi megjelenítésnek mindenkor és minden négyzetcentiméteren az elvont gondolat, a természeti jelenség vagy egy tárgy legjellemzőbb jegyeit kell megragadnia. A művészek előtt az a feladat áll, hogy olyan műveket alkossanak, amelyek az adott kor atmoszféráját tükrözik vissza. Eközben a többi emberhez és nyilvánvalóan önmagához is el kell jutnia, mert ez utóbbi esetben lehetünk csak őszinték világfelfogásunkban. Heidegger azt mondja: „Gyűjtjük a lelki élményeket, és így leszünk személyiségek. A szellem birodalmába a beleérzéssel lehet eljutni!”

Tovább az orszagut.com cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-11-15 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.