Videó

A tegnap.ma videója
Keresés a honlapon:


Nomadikus mikronarratívák (1. rész) – Interjú Hegyi Lóránddal (Domokos Ferenc)

  

Megnyitó. Fotó: Vigh Tamás.

Hegyi Lóránd transzavantgárdról, nomadizmusról, személyességről, törékenységről és remekművekről, mesél, no meg az empátiáról a képzőművészet értelmezése és poétikája kapcsán.

PRAE.HU: Az első kérdésem a kiállításhoz kapcsolódik. A kiállítás kiadványában szerepel Achille Bonito Oliva olasz műkritikus egy gondolata, akinek megfogalmazásában a rajz alternatívát tud nyújtani a sokáig evolucionista folyamatként látott (vagy láttatott) művészettel szemben, amely alternatív, már nem beszélt nyelvként jelenik meg a kiállítás keretein belül. Ebben az esetben hogyan látja a rajzoknak, a sokszor emlegetett papír alapú munkáknak a helyzetét, elismertségét a művészetben?

Annyiban kijavítanám, hogy nem a rajzról beszél Achille Bonito Oliva, hanem a transzavantgárd művészetről, mindenfajta műfajról. Ez az idézet az ő könyvéből származik, ami 1982-ben jelent meg Transavantgarde International(Transzavantgárd internacionálé) címen, és ebben a transzavantgárd típusú művészetek egyik jellemzőjéről beszél, történetesen a nomadikus jellegről. Szerinte a nomadikus jelleg nem csak földrajzilag vagy kultúrtörténeti értelemben nomadikus, tehát nem csak az, amiről mi a multikulturalitás – inkább szociológiai – kategóriáján belül beszélünk, hanem magában a nyelvben is megjelenik. Történetesen, amit Ön is említett, hogy a transzavantgárd képes a különböző nyelveket nem csak összemosni és új nyelvi struktúrákat, új szemantikai rendszereket létrehozni, hanem bizonyos értelemben megfordíthatóvá is teszi a fejlődési folyamatot. Bonito Oliva reverzibilitásról beszél, vagyis arról, hogy valójában nem egy lineáris fejlődés mentén születnek újabb és újabb nyelvek, ami elsősorban avantgárd koncepció volt, főleg az 1910-‘20-‘30-as években. Tipikus példa erre Moholy-Nagy könyve: Festészet, fényképészet, film, ami úgy állítja be a művészeti médiumokat, mintha valamiféle fejlődésről szólnának. 

Tovább a prae.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-11-07 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.