Videó

A Fefe Szabó csatorna videója




Keresés a honlapon:


A mintázat hogyan lesz szerkezetté – Születésnapi interjú a 70 éves Parti Nagy Lajossal (Balogh Robert)

 

 Parti Nagy Lajos – Fotó: Tóth László

1953 október 12-én született Szekszárdon Parti Nagy Lajos, 1972 és 1986 között élt Pécsett, a PEDFŐ-n tanult, két évig dolgozott a Baranya Megyei Könyvtár munkatársaként, majd 1979-től 1986-ig a Jelenkor szerkesztőségében, azóta Budapesten él szabadfoglalkozásúként. Kossuth- és József Attila díjas magyar költő, dráma- és prózaíró, a magyar kortárs irodalom egyik legfontosabb alakja, a Digitális Akadémia alapító tagja. A 70. születésnapját a napokban betöltött költővel Balogh Robert beszélgetett.

1972-ben érettségi után került Pécsre, a Tanárképző Főiskolára, milyen volt akkor ebben a városban tanulni, élni?

Hú de rég is volt ez már! Jó volt. Szerettem azt a két tanszéket – magyar-történelem szakra jártam. Nagyokat kocsmáztunk, dumáltunk… Ez volt a ’70-es évek középső harmada, ’73  és ’77 között. A világ akkor egyáltalán nem látszott pörgősnek, e tájon nem pörgött, állt, mint egy dísztribün, mi úgy láttuk. Ez egy olyan szakasza az életemnek, amelyet még intenzíven fel kellene dolgoznom, legalábbis fel lehetne, íróilag is. A gyerekkoromhoz lassan közel kerülök, szinte anya-gyermek viszony, de ezzel a korszakkal még egyáltalán nem vagyok ilyen viszonyban. A jelenkoros évekkel már sokkal inkább. Nekem, ha egy pontot meg kellene jelölnöm, ami ennek az egész Pécsi időszaknak(!) a legközepében van, az a régi Jelenkor szerkesztőségben a kis harang az ajtón. 

Tovább a szabadpecs.hu cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2023-10-21 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.