Videó

A Fefe Szabó csatorna videója




Keresés a honlapon:


Újhullámos klasszikus – Kritika a Narratíva Kollektíva Medea gyermekei című előadásáról (Petri Flóra)

 
Medea, Iászon (Ifj. Vidnyánszky Attila) és gyermekeik (Molnár András, Lukács Ádám)
Kép forrása: Narratíva Kollektíva / Dömölky Dániel

A mitológiai Medea kétségkívül bűnös, de elsősorban miben? Vajon felmenthető-e otthonuktól elszakított, mérgező szülői kapcsolatnak kitett gyermekei nézőpontjából? Ez a kérdésfelvetése a Narratíva Kollektíva Medea gyermekei című előadásának.

Medea a görög mitológia kolkhiszi varázslónője, akit sorstragédiájához vakmerő bátorsága és lángoló szenvedélye vezet. Miután beleszeret a hazájába érkező Iászonba, az argonauták vezérébe, a szerelmet választja hovatartozása helyett. Városát elárulva hozzásegíti Iászont az aranygyapjú megszerzéséhez, majd vele és csapatával együtt elmenekül. Korinthoszba érve azonban Iászon Kreon király lányát, Kreuszát kívánja feleségül venni, Kreon pedig felszólítja a dühöngő Medeát, hogy hagyja el a várost. Medea fájdalmában brutális bosszút tervel ki: hogy szerelmének a lehető legnagyobb fájdalmat okozza, nemcsak a férfi új kedvesét és apósát taszítja a halálba, de a véres mészárlást saját gyermekeik, két fiuk meggyilkolásával fokozza az elviselhetetlenségig.

Tovább a kortarsonline.hu cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2023-10-19 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.