Videó

A Fefe Szabó csatorna videója




Keresés a honlapon:


Micsoda második évad! – Lidércek, Shaxpeare, Delírium / Suttogások és sikolyok – Örkény Színház (Turbuly Lilla)


Horváth Judit próbafotói

Villámlik, mennydörög, zongorát kapnak szét és szerelnek össze, a szereplők más és más alakban térnek vissza, létrán és kosárpalánkon lógnak, tombolnak, vér folyik és labdák szállnak. Az Örkény társulata pedig remekel.

Bevált recepteket vettek elő az Örkény Színházban az évad első két bemutatójához. A Kertész utcai Shaxpeare-mosó után Bodó Viktor újra Shakespeare-hez, a korábban a Jelenetek a bábuk életébőlt megrendező Ördög Tamás ismét Bergmanhoz fordult inspirációért. Míg az első esetben a korábbihoz hasonló radikális átirat, a másodikban újra egy, az eredetihez hű adaptáció született.

Bodó Viktor rendezése kifejezetten rá is játszik erre az „ismétlésre”: ezúttal sem marad el Shakespeare (Máthé Zsolt) levetkőztetése, aki így rappel: „Megin’ egy szétírt / Full gagyi Sékszpírt? Nem hiszem el! Szerepem szánalom, / A szöveg egy trágyadomb, / Persze, a hátamon, / Én viszem el.” Závada Péter szövege saját magán kívül odasuhint nézőnek, kritikusnak is, az előadás elején, a bemutatkozó részeknél szinte egy slam-esten érezhetjük magunkat.

Tovább a kutszelistilus.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-10-13 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.