Videó

A Fefe Szabó csatorna videója




Keresés a honlapon:


A Minótaurosz szobája és a négy elem – beszélgetés Manon Uphoff-fal (Daróczi Anikó)

A Könyvfesztiválra jelenik meg Manon Uphoff regénye, a Zuhan, mintha szállna. A Budapestre érkező szerzővel fordítója, Daróczi Anikó beszélgetett.

„Olvasó, én ezt a történetet nem akartam elmondani” – veszi kezdetét a holland Manon Uphoff idei Könyvfesztiválra megjelenő regénye, a Zuhan, mintha szállna, mely azt a kettős, hasadt élettörténetet önti szavakba, amelyre a nap közben gondos apa, a művelt, tudós művészlélek HEHH éjszakánkénti metamorfózisa kényszeríti a nővéreket.

A könyv a tabuval, az éjszakák Minótauroszával és annak fekete labirintusával való leszámolás középső stációja. Uphoff, aki nővére 2015-ben bekövetkezett halála után valóban elveszítette az elbeszélés és a nyelv erejébe vetett hitét, kezdetben nem szavakkal, hanem képekben próbálta megközelíteni azt, aminek ábrázolását íróként évtizedeken át kerülte. 2016-ban készült installációjának a „Szoba Minótaurosszal” címet adta. Sötét, zárt helyiségbe lépünk, benne a múltból megmaradt tárgyak: szétvágott képzőművészeti albumok, papírfigurák, fatáblákra festett portrékból fűrészelt kockák, kísértetiesen megvilágított lények. Az installáció egyik eleme egy nyitott album, amelyből körömollóval farigcsált rémalakok zuhannak-szállnak alá. Úgy látszik, ennek az időben-térben elrekesztett szobának materializálódnia kellett ahhoz, hogy a szerző megtalálja a leírásához szükséges szavakat.

Tovább a 1749.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-09-29 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.