Videó

A Fefe Szabó csatorna videója




Keresés a honlapon:


„Aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni” – Reigl Judit figurális festészete (Fehér Enikő)


Reigl Judit Szárnyalás című kiállítása a Kiscelli Múzeumban. Fotó: Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár / Keppel Ákos

Repülni csak ott lehet, ahol van hozzá tér. A Kiscelli Múzeum Szárnyalás című tárlatán pedig minden adott ahhoz, hogy a látogató úgy érezze, az ég felé emelkedhet. Reigl Judit figurális képeit a művész ötlete nyomán az egykori templom terében helyezték el.

A művész még életében ide, a Kiscelli Múzeum templomterébe álmodta meg a kiterített leplekre festett sorozatát, ez volt a kiállítás szervezőelve. A körkörösség, a spirálszerű visszatalálás Reigl Judit művészetében hangsúlyos elem, ő is mindig visszatért azokhoz az ősélményekhez, amelyek meghatározták. Száz éve született, ebből az alkalomból több múzeum is bemutatja életművének különböző szakaszait. A Kiscelli Múzeum a figurális képeiből válogatott, a Fonds de dotation Judit Reigl alapítvány pedig egy nagyméretű képet adományozott a múzeumnak Reigl Judit Kívül-sorozatából. A festményt az alapítvány elnöke, Roberta Bernard adta át Molnárné Aczél Eszternek, a Kiscelli Múzeum–Fővárosi Képtár főigazgatójának.

Tovább a kultura.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-09-18 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.