Videó

A KMI Szerzőbár videója
Keresés a honlapon:


David Harsent: Nyílt levél Európának (Fordította Deres Kornélia)

A Days of Poetry and Wine irodalmi fesztivál 2017-ben indította el az „Open Letter to Europe” elnevezésű programot. A projekt levelei Európának, vagy talán az egész világnak szólnak. A szervezők minden évben felkérnek egy jelentős európai költőt, írót, vagy gondolkodót, hogy nyílt levélben szólítsa meg Európát, és világítson rá az általa legégetőbbnek tartott problémákra. A cél az, hogy a művészet és a közbeszéd ismét összekapcsolódjon, ezért a nyílt levelet számos európai fórumon közzéteszik, és azt az Európai Parlament, az Európa Tanács és az Európai Bizottság valamennyi képviselője is megkapja. A nyílt levél szerzői között eddig Stefan Hertmans flamand író, Athena Farrokhzad iráni származású svéd költő, Ilija Trojanow bolgár származású német író, Tóth Krisztina magyar író és Durs Grünbein német költő szerepeltek. 2023-ban a nyílt levelet David Harsent brit költő írta.

A háború legrosszabb évében, 1942-ben jöttem világra. Szülőhelyem egy devonshire-i falu volt. Sokat meséltek nekem a devoni kikötők bombázásáról, és arról, hogy a bombázókat kísérő vadászgépek véletlenszerűen civil célpontokat is támadtak. Az egyik célpont éppen az a gyermekkórház volt, ahol egy nappal korábban megszülettem. Anyám és a többi asszony, újszülött gyermekével, az ágy alatt keresett menedéket.

Tovább a 1749.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-09-15 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.