Videó

A tegnap.ma videója
Keresés a honlapon:


Amíg van kivel – Magyarázat mindenre / 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál (Csomán Sándor)

 
Jelenet a filmből

„Azt nem lehet bátorságnak nevezni, mikor az embernek nincs veszítenivalója.” Bár Reisz Gábor szerint nem bátor, a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon díjazott filmje mégis szinte egyedülálló módon emeli be a magyar aktuálpolitikát a polarizálódó társadalmunkról szóló narratívájába. CSOMÁN SÁNDOR KRITIKÁJA.

Az idézett mondat a CineFesten zajló bemutató közönségtalálkozón hangzott el egy néző kérdésére, amely a Magyarázat mindenre merészségét dicsérte. Az interakció sűrítve tanúskodik arról, hol tart a magyar filmgyártás – és tágabb értelemben a társadalom - ma: bátorság az, ha valaki arról beszél, hogyan élünk egymás mellett. Mindezt egy olyan alkotásban, melyre - rengeteg egyéb rendezővel egyetemben - nem kapott és nem is kaphat állami támogatást. Pedig Reisz Gábor harmadik nagyjátékfilmje éppen arról szól, ami a jelenlegi állapotból bántóan hiányzik: beszélnünk kell(ene) egymással, mert egy ponton túl már késő lesz. Bár lehet, hogy már késő is. 

Tovább a revizoronline.com cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-09-15 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.