Videó

A Fefe Szabó csatorna videója




Keresés a honlapon:


„Mintha verset írnék, csak szöveg helyett képben” – Szauder Dávid-interjú (Wágner Gábor)


Fotó: Szauder Dávid

A hosszú évek óta Berlinben élő, bár egy éve Magyarországon tartózkodó képzőművész, vizuális alkotó, Szauder Dávid is ott lesz a szeptember 11-én a Magyar Zene Házában megrendezésre kerülő konferencián, az AI Summiten, ahol minden a mesterséges intelligencia körül forog majd. Az eseményről, a kezdetekről és a hatásokról meg persze a mesterséges intelligenciáról és a vele végzett alkotói munkáról beszélgettünk Szauder Dáviddal.

We Love Budapest: Amikor először belefutottam a képeidbe az Instagramon, egyből a szürrealisták jutottak az eszembe, közülük is elsősorban René Magritte. Megállja a helyét a párhuzam, vagy ha nem, akkor kik voltak hatással rád?

Szauder Dávid: Nehéz megmondani, kik hatottak rám, mert igazából van egy sor kedves művészem. Alapvetően az egész művészettörténetet nagyon szeretem, annak minden korszakával. Az volt az első szak, amire egyetemen jártam, mert nagyon sokáig művészettörténész szerettem volna lenni. Amellett, hogy alkotó vagyok, a mai napig erősen foglalkoztat a művészet története és a művészet elmélete. A művészet történetében egyes korszakoknak átütő a hatása. Ilyen a szürrealizmus, bár minden tiszteletem mellett nem Magritte-ot említeném elsősorban. Inkább olyasvalakit, akinek művei jellemezhetők a szürrealizmus kategóriáiban is, aki igen erőteljesen hatott rám, az egyik német Bauhaus-mester, Oskar Schlemmer.

Tovább a welovebudapest.com cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-09-04 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.