Videó

A Fefe Szabó csatorna videója




Keresés a honlapon:


Tettamanti Béla kiállítása – Virág Benedek Ház (Révész Emese)


Arcok egyben – Tettamanti Béla

Olyan művész rajzai jelennek meg itt, aki mindnyájunk számára ismerős. Otthonos világ ez, mert nagyon is rólunk szólnak a képei, kelet-európai létezésünkről, vívódásainkról, szorongásainkról, reményeinkről.

Örkény István Egyperceseihez hasonlóan, Tettamanti Béla sem tűri a mellébeszélést. Rajzai hasonlóak a precízen megszerkesztett mondatokhoz, amik kíméletlen pontosággal tárják fel létezésünk fájdalmas abszurditását. Az abszurd Tettamanti anyanyelve, e tekintetben nem csak Örkény István, hanem Réber László szellemi örököse is. Tőlük tanulta, hogy kevés szóval és vonallal is lehet mélyreható létfilozófiai mondandót megfogalmazni. Grafikáinak többsége nem illusztráció, mert azok nem szöveges tartalmak kötött leképezése, hanem önálló gondolatmenetek, amolyan vizuális glosszák. Rajzi gondolkodásának alapja a montázs, meglepő képzettársításaival minduntalan kizökkenti a nézőt kényelmes merengéséből. Visszatérő motívuma az „emberke”, ez a simléderes sapkát viselő törékeny kis lény, aki irigylésre méltó elszántsággal próbál minden nap újra kijutni léte labirintusából.

Tovább az art7.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-07-18 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.