Videó

A Fefe Szabó csatorna videója




Keresés a honlapon:


Hiperszexualizált kiborg – ⍙ Januško Klaudia_Her Body, Himself ⍙ (Széplaky Gerda)


Januško Klaudia: Main Character ╱ 2023 ╱ videórészlet╱ Fotó: Tóth Richárd, a művész jóvoltából

Akár az is lehetne a Liget Galéria legújabb kiállításának a mottója (ha némiképp közhelyes parafrázisnak tetszik is): „Látogató, ki most ide belépsz, hagyj fel minden reménnyel!” Nem azért, mert a falakon kések, bárdok, kardok lógnak, bár ez is megdöbbentő lehet, de a mértéktelen erőszakot felhalmozó történelmünk folyamán ehhez már hozzászoktunk. Hanem azért, mert a hagyományos eszméinket, értékeinket, sztereotípiáinkat, melyek alapján meg tudjuk határozni, hogy mi, emberek, kik vagyunk, miben áll nőiességünk, férfiasságunk, élő, organikus mivoltunk – most fel kell adni. De legalábbis szükségszerűnek látszik megkérdőjelezni. Januško Klaudia tárlata ugyanis elsősorban nem a hegyes pengékkel csalogat be minket az általa teremtett fiktív világba, hanem a kritikai potenciállal. A Her Body, Himself radikális társadalom- és kultúrkritikát fogalmaz meg – mégpedig többféle diskurzusban.

 Vegyük a legelsőt: a nemi identitás diskurzusát. A kiállítás bevezetőjében elolvashatjuk, hogy a női identitás receptjéhez miféle hozzávalókra van szükség: fallocentrikus kultúrára, láthatatlan előképekre, előrajzolt szerepmintákra, elsajátításra, azonosulásra, princípium-teljesítésre, s nem mellesleg szorongásra és csendre. Csakhogy, ahogyan azt a kurátor, Balkó Dorottya által írt frivol kisesszében olvashatjuk, az elkészítés folyamán észrevesszük: „nincsenek pontos mértékegységeink; a hozzávalókat sem mi készítettük ki, csak válogatni próbálunk közöttük”. Majd eljutunk oda, hogy „az otthon kifordul a sarkaiból – kötényünk puha szövete láncokká alakul, az előkészített konyhakés után nyúlva pedig kezünk kardnyelet ér.” 

Tovább az ujmuveszet.hu cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2023-07-14 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.