Videó

A Fefe Szabó csatorna videója
Keresés a honlapon:


A rejtőzködés házai – Szabó György: Az idő kereke (Cserhalmi Luca)


Szabó György: Talicskás ╱ 1973 ╱ bronz ╱ 21×21,5×26 cm ╱ Fotó: Borsos Mihály

Szabó György művészetével akkor találkoztam először, amikor egyetemi éveim alatt Wehner Tibor tanár úr, a hazai szobrászművészet legavatottabb ismerője, egyik óráján a kortárs magyar szobrászművészek munkáit vetítte nekünk. Emlékeszem, hogy Szabó egyik toronyszerű plasztikájáról beszélt hosszasan.

Nehéz szavakkal visszaidézni, ami akkor a fejemben megszületett, úgy éreztem, mintha egy csodálatos rejtélyt látnék, ami vonz és megbolygatja a fantáziámat, de nem tudtam megragadni pontosan, hogy milyen irányba kell elindulnom ahhoz, hogy közelebb kerüljek a mű magjához. Pedig mindez csak egy fotó volt, egy reprodukció a szoborról. Mégis, szinte magam előtt éreztem a valóságos művet, ami minden nélkül, magában állt zordan és hívogatón. A szobrok zsenialitása ez a magányosság és kontextusból kiszakítottság. Szabó György mostani, Az idő kereke című kiállításán a művek még egymáshoz közel is magunkban vannak, elő- és háttér nélkül, saját narratívával.

Tovább az ujmuveszet.hu cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2023-06-30 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.