Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Az aggódó anya perspektíva – A jövő házának lakói. Jakatics Szabó Veronika kiállítása (Bordács Andrea)


Jakatics Szabó Veronika A neonzöld edzőcipő, 2023

A portérábrázolás történetében számos gyermekportréval is találkozhatunk. Ezek a képek elsősorban családi státusszimbólumként fordulnak elő. Jakatics Szabó Veronika ábrázolásain a gyermektevékenységek tipikusan gyerekhelyszíneken, például játszótereken jelennek meg, ahol a városi táji háttérben tűnnek fel a gyerekek, mintegy elképzelve számukra a jövő városát.

Valaha többnyire a gyerekek imitációs játékainak ábrázolása volt jellemző, azaz, ahogyan játék közben is a felnőtteket utánozták. Ezt még Bruegel Gyermekjátékok című képe is jól jelzi. Ez persze így nagyon leegyszerűsített lenne. A középkori gyermekszemléletről való diskurzus annak a Philippe Arièsnek köszönhető, aki 1960-ban, Párizsban adta ki L’enfant et la vie familiale sous l’Ancien Régime/A gyermek és a család az ancien regime korában című művét (magyarul: Gyermek, család, halál, Gondolat, Budapest, 1987).

Tovább az orszagut.com cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-06-04 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.