Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Az ezerarcú Petőfi – Interjú Grancsa Gergely szerkesztővel (Molnár Fanni)

A Költővel nem járnék című novellaantológia idén tavasszal jelent meg a Pagony Kiadó gondozásában, amely Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulójára készült. A kötetben szereplő tizenöt szerző arra tesz kísérletet, hogy szövegeikben a – március 15-i ünnepségekről vagy az irodalomórákról – már jól ismert költőkép helyett teljesen más arcát mutassák meg a forradalom hősének. A történetek eltérő korokba és a legkülönfélébb szituációkba ültetik át Petőfi alakját és a körülötte létező kultuszt: a szórakoztató, laza nyelvezetű, mai élethelyzeteket felvillantó novellákkal a fiatalok közelebb kerülhetnek nemzetünk nagyjához. A kötet szerkesztőjével, Grancsa Gergellyel a könyv koncepciójáról, az alkotási folyamatról és az eltérő Petőfi-képekről beszélgettünk.

Molnár Fanni: A Költővel nem járnék című kötet – véleményem szerint – az egyik legszórakoztatóbb és legdinamikusabb novellaantológia, amely a Pagony Kiadó gondozásában megjelent. Honnan származik a kiadvány koncepciója? Milyen célokkal és elvárásokkal vette kezdetét a munkafolyamat?

Grancsa Gergely: A kötet apropója, nem meglepő módon, Petőfi Sándor idei, kétszázadik születésnapja volt. Azt gondoltuk a kiadóban, hogy bár biztosan sok más kiadvány is megszületik ebből az alkalomból kifolyólag, de a Pagony nem engedheti meg magának, hogy valamiképp ne emlékezzen meg Petőfiről. Mivel én gyerekkorom óta szeretem a költészetét és magát az embert is egy érdekes, izgalmas alaknak tartom, egyből elkezdtem gondolkozni, hogy milyen könyvvel is kellene kijönnünk az évfordulóra. 

Tovább az alfoldonline.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-06-03 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.