Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Először magadon kell segítened – Liz Tigelaar: Tiny Beautiful Things / Apró gyönyörű dolgaink (Vigh Martin)

Segíthet-e másokon, akinek a saját élete sincs rendben? Hiteltelen egy szétcsúszott, válófélben lévő, alkotói válsággal küzdő író, vagy pont azáltal válik hitelessé, hogy ismeri a mélységeket, amikről beszél? Látszólag ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a Hulu (Európában a Disney+ kínáltalában látható) sorozata, valójában viszont inkább azzal, hogy az önsegítő irodalomnak van-e helye a tévéképernyőkön.

Az elmúlt néhány évben már egyre kevésbé maradt kritikátlanul, hogy a pszichológia nyelvezete és kérdésfelvetései milyen szinten váltak uralkodóvá a közbeszédben. Az önismeret, a fejlődés, a lelki értelemben történő kiteljesedés egyfajta mindent felülíró végcéllá vált, amire jó kapitalista ágazatként természetesen a könyvkiadás is rátelepült. Ma már nem nagyon tudunk úgy bemenni egy bármilyen könyvesboltba, hogy a sikerlistás darabok között ne szerepeljen elől egy olyan, ami 300 oldalban ad választ életünk összes dilemmájára.

Tovább a filmtett.ro cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-05-04 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.