Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Egyed Veronika: Erős a hit az izlandiakban, hogy a halottak nem tűnnek el nyom nélkül – interjú (Bagyula Boglárka)

 

Einár Már Guðmundsson Reykjavíkban játszódó A mindenség angyalai című regénye az író testvérének történetét, mentális betegségét, elmegyógyintézetbeli életét és halálát meséli el. A regényről, az izlandi irodalomról és kultúráról Egyed Veronikával, a könyv fordítójával beszélgettünk. 

„Kevés könyv áll közelebb az izlandiak szívéhez A mindenség angyalainál” – olvasható Einar Már Guðmundsson regényének hátoldalán. Úgy olvastam, hogy kötelező olvasmány lett Izlandon. Miért ennyire fontos ez a könyv az izlandiak számára?

Nem tudom pontosan, hogy kötelező olvasmány-e. Izlandon nem szabják meg szigorúan, hogy mit olvassanak a középiskolások, inkább az elképzelhető, hogy választható mű. Hogy miért áll közel az izlandiak szívéhez? Egyrészt azért, mert eléggé személyes könyv, hiszen az író bátyjáról szól, másrészt egy generációhoz kötődik, pontosan leírja, hogy milyen volt Izland a negyvenes és a nyolcvanas évek közötti időszakban. Készítettek belőle egy filmet is, ami azóta kultikussá vált, a főszerepet Ingvar E. Sigurðsson játszotta, aki 2000 körül rendkívül népszerű színész volt. De nemcsak ezek járulhattak hozzá a regény népszerűségéhez, hanem az olyan humoros anekdoták is, mint például a könyv leghíresebb jelenete, amit mindenki emleget: az elmebetegek kimenőt kapnak, hogy elmenjenek egy társuk temetésére, ám kihasználva az alkalmat betérnek a legmenőbb reykjavíki hotel éttermébe, és óriási számlát halmoznak fel, majd „hazavitetik” magukat a rendőrökkel az elmegyógyintézetbe.

 

  
  

Megjelent: 2023-04-08 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.