Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Harcosok és szégyenmaszkok, avagy a vasjelen – Rabóczky Judit Rita kiállításáról (Rónai Balázs Zoltán)


Fotó: Horváth László

Rabóczky Judit Rita legújabb kiállításának anyaga az eddigiekhez hasonlóan markáns: talált vastárgyakból hegesztett büsztök, maszkok és ezek fotóiból alkotott ikonosztáz szuggesztív együttese.

A gyanútlan ember (ha egyáltalán van ilyen napjaink információs társadalmában) belép a szobrok közé és hirtelen, elsőre ez a fogalom ugrik be neki: steampunk. Aztán rájön, hogy ő bizony roppant felületes. Ám mire végiggondolná, már jön is a következő asszociációabúzus: Mad Max. Igen ám, de hol volt még a steampunk a Mad Max születésének idején? Nos, sehol. Ami nem baj, mert ez nem az. Rozsdás vasak, emberszerű alakok, vasmaszkok határozottan ijesztő jelleggel idézhetik az említett film disztópikus világának szereplőit, idézhetik a comicsból sarjadt, múltat jövőbe applikáló steamromantikát – és tán közük is van hozzá, de nem azok. Mert ezek a szobrok, az általuk, velük teremtett miliő nem negatív utópia, tehát nem a jövő, de nem is a gőzgépek uralta múlt. Ezek a harcosok és ezek a maszkok a leghatározottabban a jelen. Mégpedig a mi jelenünk.

Tovább az orszagut.com cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-04-07 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.