Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


A kisoroszi művészkolónia műhelytitkai – B. Tóth Klára: Két víz között. Kisoroszi emlékezete (Csontos Márta)

B. Tóth Klára jelentős ismeretanyagot feldolgozó új könyve kiemelkedően fontos kultúrtörténeti és biográfiai szempontból. Nemcsak tudásunkat gyarapítja a különböző művészeti ágazatokban tevékenykedő kisoroszi alkotókról, de személyiségük mélyebb megismerését is lehetővé teszi.  

A restaurátor, festőművész és költő könyvében nagy ívű élménybeszámolóját követhetjük nyomon kislány korától napjainkig, s személyes kapcsolatai és a kisoroszi élettérben megtapasztalt élményei felidézésével sokszínű világba csöppenünk olvasás közben. 

Kisoroszi volt az a hely, ahol egy nem hagyományos értelemben dolgozó művészkolónia rendezett kiállításokat, forgatott filmeket, írt kritikákat az alkotótársak könyveiről. A szerző édesapja református lelkészként dolgozott a faluban, s a parókián mindenkit szívesen fogadtak a felekezeti és felfogásbeli különbözőségek ellenére. A kötet lapjain számos olyan emberrel ismerkedhetünk meg, akik nagyszerű tanárok, művészek, lelkészek vagy iparos emberek voltak, s az is nyilvánvalóvá válik, hogy az értékeket megőrizni nemcsak érdemes, hanem hazafias kötelesség is. 

Tovább a magyarnemzet.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-04-05 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.