Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


„A szöveg vezet engem, nem én vagyok a főnök” – Dušan Gojkov interjú (Pernecker Dávid)


Dušan Gojkov

A 2007-ben indult Pécsi Íróprogramnak köszönhetően – ami 2020-tól már Magyar Írórezidencia Program néven fut tovább – már közel száz nemzetközileg elismert külföldi író járt a városban, akik az egy hónapos rezidensi program során szerzett élményeiket az úgynevezett „Pécs naplóba” írják meg. Ezen felül saját szövegeiken is dolgoznak itt, amelyeket sok esetben Pécs is inspirál vagy alakít. Most Dušan Gojkov szerb dráma- és regényíró volt a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed vendége, vele beszélgettünk a városról, az alkotási folyamatról és a nagyon rövid történetekről.

– Milyen élményekkel, tapasztalatokkal hagyja el Pécset az itt töltött hónap után?

– Szerintem Pécset nem lehet megismerni egy hónap alatt. Még akkor sem, ha az embernek nincs más dolga. Voltam pár koncerten a Kodály Központban, megnéztem több múzeumot és kiállítást, de úgy vélem, ahhoz, hogy igazán megismerje valaki ennek a városnak a szépségeit, egy évet kellene itt tölteni. Ebben biztos vagyok. Tudom, hogy sokan azt mondják, hogy nem történik itt sok minden, de ez nevetséges. Azoknak, akik nem idevalósiak, Pécs napi szinten rengeteg érdekességet nyújt. Színházak, galériák, könyvtárak, a környező természet, az építészet, és akkor még nem is beszéltem a magyar nyelv megismeréséről. Azt is meg kell jegyeznem, hogy sokkal tisztább ez a város, mint azok, ahol eddig jártam vagy éltem.

Tovább a pecsma.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-04-02 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.