Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


„Egy pannon költő” – a 85 éves Ágh István köszöntése (Dobri Imre)

 
Ágh István Kép forrása: MMA

Idén ünnepli 85. születésnapját Ágh István, az 1989. év Kortárs-díjasa. Cikkünkben a KO szerkesztőinek köszöntőjét olvashatják felidézve költészetének örök érvényű „pannon” és „georgicon” vonásait, valamint Arany János és Babits irodalmi örökségének továbbélését életművében.

Ágh István az éppen tíz évvel ezelőtt megjelent Szavak honvágya című esszékötetében többször használja a „pannon” jelzőt érdekfeszítő költőportréiban. Összefoglalóan pedig így fogalmazza meg a saját költészetére is vonatkoztatott jellemzés lényegét: „A pannon költő természetelvű, bizonyos értelemben panteista, művészete az élet hitében, az életbölcsességben, a teremtés fönségében gyökerezik. Babits szavait követve, valamiképpen folytatója a görög–latin hagyománynak. Úgy is mondhatnám, akiben Janus Pannonius továbbél.” Nem véletlen, hogy Grendel Lajos az egész 20. század irodalmát áttekintő nagy összefoglalójában úgy véli,  Ágh lírája a Nyugat első nemzedékének, mindenekelőtt Babits Mihály költészetének a szerves folytatása, és a Nyugat esztétista korszakának bravúros tehetségű megújítója is egyben.

 Tovább a kortarsonline.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-03-31 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.