Videó

A Ma7 csatorna videója




Keresés a honlapon:


Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről (Varga Bence)

 

Martin McDonagh legújabb filmje végső soron a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei teljes joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.  

Martin McDonagh neve hallatán a legtöbb filmrajongó szemében rögtön felcsillan annak a különös izgalomnak a fénye, amikor hirtelen eszükbe ötlik egy meghatározó moziélményük, amelyről órákig képesek, mi több, akarnak is beszélni. Nem nagyon találkoztam még olyan emberrel, akinek a tekintetében ne ezt láttam volna, ha szóba került az Erőszakik, és akivel egy perc múlva már ne soroltuk volna fejből a megannyi szállóigét azokról a bizonyos macskakövekről, gótikus templomokról, hattyúkról, élettelen tárgyakról, zegzugokról, álomkollázsról vagy éppen Jézus véréről, amit nem muszáj megérinteni. McDonagh 2008-as, első rendezése, ha nem is volt tökéletes minden szempontból, de magában hordozta mindazt, ami egy igazán felejthetetlen műhöz kell: parádésan megírt történetet, sötét humort, súlyos morális kérdéseket és egy egészen könnyen megérthető, mégis érvényes vallási referenciát. Minden idők legrosszabb magyar címfordítása is kevés volt ahhoz, hogy ne váljon kultfilm belőle.

Mindezt pedig a színészi játék koronázta meg.

Tovább a fidelio.hu cikkére >>>

 

 

  
  

Megjelent: 2023-03-21 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.