Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Vonatok – Julian Tuwim és Weöres Sándor (Szesztay Anna)

 

Weöres Sándor verseit valószínűleg minden magyar ember ismeri, ahogy Julian Tuwimot sem kell bemutatni a lengyel olvasó közönségnek. Életükben kevés a közös vonás: tíz év korkülönbség a 19.- 20. század fordulóján elég sokat jelentett, Tuwim zsidó polgári, Weöres birtokos család leszármazottja, Tuwim a világháború alatti menekülés után elismert, sőt ünnepelt költő lett, Weöres ideológiai nézetei miatt mellőzött maradt. Verseik, gyermekverseik azonban sok hasonlóságot mutatnak.

Weöres és Tuwim is mesterien bánt anyanyelvével, kifejezetten keresik verseikben a nyelvi humort, a ritmusosságot, a játékosságot, a hangutánzást, törekszenek a szavak jelentéstaramának erősítésére azok hangzásával. Mindketten kísérleteztek a nyelv lehetőségeivel, Tuwim a modernizmus és a posztmodernizmus irányában, Weöres pedig az ősi, elemi verseket eleveníti fel, a vers zeneiségét helyezi előtérbe.

Tovább a szlávtextus.blog.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-03-01 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.