Videó

Részlet az MTVA P´amende, 2024.04.18-i adásából a henti79 csatornán.




Keresés a honlapon:


A félbevágott festőnő hosszú életének titka – Interjú Gánóczy Máriával (Barcza Réka)

Gánóczy Mária festőművész tavaly, 95 évesen vágott bele az angoltanulásba, korábban pedig bosszúból tanult meg franciául. Vadvirágokat gyűjtött, gallyakat rügyeztetett, utóbbiakból ma már fák állnak budai kertjében, amelyen áthaladva kicsit úgy érezzük magunkat, mintha a mesebeli Titkos kertbe lépnénk. A társasházban már a lépcsőfordulóban olajfestékes dobozt találunk, a lakásba belépve pedig a falakon és az előszoba sarkában is képek sorakoznak, utóbbiakat fia, Breznay Pál készítette. Gánóczy festődinasztiából származik: az édesanyja, a nagyanyja, a nagyapja, sőt a dédanyja is festőművész volt. Amikor arról kérdezem, mi a receptje az élethez, honnan ez a vitalitás, azt mondja, sosem panaszkodik; ha lemegy a lépcsőn, nem azon gondolkodik, hogy fáj a térde vagy a háta, hanem azon, hogyan is fogja elültetni a piszkebokrot, aminek a terméséből jövőre szeretne enni, gyermekeivel, unokáival és dédunokáival együtt.

Meglepett, hogy a szobába lépve El Greco Bűnbánó Magdolnája fogadott, az egyik kedvencem a mestertől. Ki készítette a másolatot?

Az édesanyám, Krenner Amália festőművész. Egy időben jó néhány hiteles másolatot készített. Egy alkalommal a Louvre-ban dolgozott Raffaello Madonnáján, amikor meglátta egy amerikai gyűjtő a munkáját, és azonnal meg is vásárolta. Később több másolatot készített, aminek egy részét eladta, de sok portrét is festett. Az egyik fő műve a Teleki tér című kép.

Tovább a fidelio.hu cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2023-02-22 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.