Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Túl az álmokon – Keresztes Zsófia: Az álmok után: merek dacolni a károkkal | Az 59. Velencei képzőművészeti Biennále Magyar Pavilonja kiállítása (Fehér Dávid)


Keresztes Zsófia: Az álmok után: merek dacolni a károkkal | Az 59. Velencei képzőművészeti Biennále Magyar Pavilonja kiállítása © Fotók: Biró Dávid

Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, Budapest
2022. december 16 – 2023. február 26.  

A művészettörténész életében – különösképpen a régebbi korokkal foglalkozóéban – gyakran adódik olyan helyzet, hogy olyan tárgyakról, épületekről ír tanulmányt, amelyek már nem léteznek. A maradványok, töredékek, romok szemrevétele során megkísérli rekonstruálni a látványt, a kontextust, az összefüggéseket. A feladat a rendelkezésre álló tárgyi emlékek és források segítségével elképzelni, leírni az immár csak az egyéni és kollektív képzeletünkben létező objektumot – újrateremteni az elképzelt múltat.

A művészettörténész életében – különösképpen a jelenkorral foglalkozóéban – is csak ritka esetben adódik olyan helyzet, hogy olyan tárgyakról, műalkotásokról ír tanulmányt, amelyek még nem léteznek. Ebben az esetben az alkotói munkafolyamatot végigkövetve, a terveket alaposan szemügyre véve és megértve kísérli meg elképzelni a még nem létezőt. A műértelmező együtt álmodik a művésszel, a tanulmány és a majdani műalkotás pedig ennek a közös álomnak a gyümölcse.

Tovább a balkon.art cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-02-12 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.