Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Hogyan dolgozik három férfi író, hogy női szerzővé váljon? Interjú (Fordította Tolvaj Zoltán)

 

Kisebb botrány lett abból, amikor 2021-ben egy női krimiszerző nyerte a rangos és sok pénzzel járó Premio Planeta de Novela díjat - majd az átadón kiderült, hogy Carmen Mola valójában három férfi: Jorge Díaz, Agustín Martínez és Antonio Mercero. Új regényükben az általuk teremtett, népszerű és önfejű felügyelő, Elena Blanco nyomozásba kezd. A legyek menyasszonyában egy fiatal nőt az esküvője előtt brutálisan megkínoznak, ugyanolyan módszerrel, ahogy a húgát is meggyilkolták hét évvel korábban – csakhogy a feltételezett gyilkosa azóta is rács mögött van. A szerzőkkel a kiadó készített interjút, amiben meséltek extrém gyilkossági ötletekről, a közös alkotási folyamat előnyeiről és kihívásairól, és arról is, hogyan fogadták az olvasók, mikor kiderült, hogy férfiak állnak a női írói név mögött.

Azt már tudjuk, hogy A legyek menyasszonya szereplői milyen döntéseket hoztak. És önök? Milyen mértékben volnának hajlandók felrúgni a szabályokat a bűnelkövetők méltó megbüntetése érdekében?

Szerencsére írók vagyunk, nem rendőrök. Szeretünk a szereplőink morális kettősségével játszani a történeteinkben, legyenek akár rendőrnyomozók, akár bírók vagy ügyvédek, akik állítólag azon fáradoznak, hogy megvédjék a társadalmat egyes eltévelyedett személyek abúzusaitól. Persze való igaz, hogy az ember néha személyes késztetést érez rá, hogy minél súlyosabb eszközökkel büntesse meg a gonosztevőket, de hangsúlyozom, szerencsére az ítélet és a korbács nem a mi kezünkben van. Az irodalmi műveken belül sokféle viselkedés elfogadható, ami a valós életben megrökönyödést szülne.

Tovább a konyvesmagazin.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-02-07 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.