Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Koroknai Zsolt Infinituma (Fazakas Réka)


Koroknai Zsolt kiállításának részlete (KAS Galéria)

A KAS Galéria terébe lépve ezen a hideg, borús, sötét novemberi estén valamiféle végtelenség, öröklét élménye jár át, különösen, ha megengedjük, hogy hatása alá kerüljünk ennek a bensőséges érzésnek. A textíliákat fókuszba állító tárlat címe egy latin szó, Infinitum, vagyis végtelenség, mely Koroknai Zsolt legújabb kiállításának címe, amely az évek óta tartó tudományos-szakrális témájú sorozat idei állomása. A korábbi években ugyanebben a térben megvalósult tárlatok fókuszában jól megfért egymással a két tematika, így a ráció és az emóció; a megértés és a megérzés, a szakrális és profán egymást kiegészítve alkottak és alkotnak most is harmonikus egységet.

A tárlat két központi motívuma két különleges textília, amelyek a bejárattal szemben kaptak helyet. Az anyagok egyszerre beszélnek a múltról és szolgálják az emlékezést, ugyanakkor a jövő felé mutatva, a jelenben hordoznak örök érvényű üzeneteket. Koroknai ready made alkotásokként használja fel az édesanyja és egy alkotótársa-jóbarátja készítette munkákat, hogy a közöttük létrejövő interakciókból egy új műalkotás-egység születhessen meg. A 30 év különbséggel készült munkák egyszerre hordoznak személyes és kvantumelméleti vonatkozásokat. A batikolt selyemképet 1971-ben, Koroknai Zsolt édesanyja, Kascsák Margit jelmeztervező, néprajzkutató festette; a színes, hand tufted, 100% gyapjúszőnyeget pedig 2001-ben Hegedűs Andrea Ferenczy Noémi-díjas textiltervező művész készítette.

Tovább a kepiras.com cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-02-06 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.