Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Orvos vagyok! – A doktor / Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház (Köllő Kata)


Fotók: Petru Cojocaru

Úgy tűnik, Andrei Şerban rendező egy ideje felfedezte magának „a brit színház nagy reménységeként” emlegetett angol drámaírót és rendezőt, az 1986-ban született Robert Icke-t. 2022 márciusában a Kolozsvári Állami Magyar Színházban mutatták be Şerban rendezésében Icke Oidipusz-átdolgozását, az év végén pedig a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban rendezte meg az angol szerző egy másik átiratát, A doktor címmel, amely Arthur Schnitzler 1912-ben írt Bernhardi professzor című darabjának átdolgozott változata.

Andrei Şerban Robert Icke, egy zseniális író / rendező című írását tavaly októberben közölte a liternet.ro román nyelvű irodalmi-kulturális portál, ebben a rendező elmeséli, hogyan ismerkedett meg a brit író, rendező munkáival. „Amikor néhány évvel ezelőtt Londonban jártam, Peter Brook ragaszkodott hozzá, hogy megnézzek egy új Hamlet-előadást, amelyet egy fiatal rendező, Robert Icke állított színpadra. »Látni és hallani fogsz egy teljesen új darabot. Találkoznod kell Icke-val. Zseni«.” – idézi fel Şerban az emlékeit. Kíváncsi és egyben kissé hitetlen is volt, jegyzi meg, hiszen számos Hamletet látott már, „mindegyik csodálatos, de egyik sem teljesen meggyőző, ez a szerep ugyanis annyira összetett, meg voltam győződve, hogy senki sem tudja átadni minden árnyalatát ennek a rejtélyes szövegnek”. Miután részletesen leírja előadás-élményét, Şerban megjegyzi, hogy később lelkesen olvasta Icke Oidipusz-adaptációjat, majd elkezdett levelezni vele, összebarátkoztak, Icke pedig „nagyon boldog volt”, amikor megtudta, hogy Şerban meg szeretné rendezni a darabját Kolozsváron. És természetesen az Oidipuszt hamarosan követte a Schnitzler-adaptáció, a 2022. december 17-én bemutatott A doktor című produkció a temesvári színházban.

Tovább a szinhaz.net cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-02-03 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.