Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Jutalomjáték – Max Frisch: Biedermann és a gyújtogatók – Janus Egyetemi Színház (Patak Márta)

 
Fotó: Simara László Kép forrása: JESZ honlapja

Fölcsapnak a lángok a láthatáron, de legalább nem nálunk. Legalább nem nálunk!

Mindig is rokonszenveztem ezzel a Max Frisch-darabbal. Egy plakátot is őrzök emlékeimben a nyolcvanas évekből, alternatív színházi előadásé lehetett. Nem szabályos nyomtatott színházi plakát, valami egyszerű grafika, szerző, cím egy lámpaoszlopról. Színpadon sose láttam, csak olvastam, most pedig alighogy megérkezem a pécsi írórezidenciára a Zsolnay Negyedbe, két előadás is van a közelemben. Nem is hagyom ki. Gyorsan regisztrálok, és már mehetek is.

Különös varázsuk van a színháztermeknek, ahol a néző együtt lélegzik az előadással, maga is benne van szinte, a bőrén érzi az eseményeket, ha meg a Max Frisch-gyújtogatókról van szó, százszorosan éreznie kell. Érezzük is, van rá alkalmunk bőven, mégsem önfeledt kacaj, inkább elfojtott nevetés hangzik fel a széksorok közül egy-egy humorosabb jelenet közben. Az első előadásnapon kevesebb, a másodikon több, nem tudom, van-e összefüggés, de az előadás előtt feltűnt, hogy túl egységes, nem az a számomra megszokott vegyes összetételű a közönség. Aztán a Google-vadászatomon kiderül, hogy a Pécsi Polgári Szalon foglalta le a 60 fős színháztermet.

Tovább a kutszelistilus.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-02-01 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.