Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Bánki Éva: A kilencvenes évek irodalmához nem akartam alkalmazkodni – Interjú (Dzsubák Tamás)


Bánki Éva. Fotó: Zöld Fanni / Index

Bánki Éva úgy látja, jól tette, hogy semmilyen istállónak nem lett kiscsikója. Az írónővel a nemrégiben megjelent Át című verseskötetéről is beszélgettünk.

A cím egyfajta mitikus hangulatot áraszt magából.

Igen, olyan címet próbáltam választani, ami az élethelyzetek közötti váltás lehetőségét sugallja: ifjú- és öregkor, élet és halál, ittlét- és távollét is belefér. Azért is szeretem az „át” szót, mert nem jelöl konkrét irányt, az életet és a halált az örök változás felől fogja meg.

A borítót a lánya tervezte.

Így van, ő találta ki, rajzolta fel a Szemlőhegyi úton, majd fényképezte le. Ez egyfajta ugróiskola. Nagyon szeretem Julio Cortázar Ugróiskola című regényét (a mű eredeti címe Sántaiskola, bár hosszú évtizedekig Ugróiskola volt a munkacíme – a szerk.), a fotón a végtelenbe futnak a számok. Egyébként ez a lányom koncepciója, kicsit a végtelenről, ami mindig megfoghatatlan – ha matematikai fogalomként gondolunk rá. Egy ugróiskola képes arra, hogy az élethelyzetek közötti váltást jelképezze.

Tovább az index.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-01-14 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.