Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Feminizmus és mágikus realizmus Indonéziából – Ayu Utami pályaképe (Friedrich Judit)

 

Európai turnéja részeként pénteken Budapesten lép fel az indonéz irodalom egyik legnagyobbja, Ayu Utami. Friedrich Judit pályaképe feminizmusról, illegalitásról, mágikus realizmusról és posztmodernről.

Ayu Utami új színt hozott Indonézia irodalmába Saman című első könyvével. A regényt egy irodalmi pályázatra írta 1997-ben, nagyon rövid idő alatt. 30 éves volt, korábban újságíróként dolgozott és egyik alapítója volt a Független Újságírók Szövetségének, így ekkor csak illegalitásban publikálhatott. A művet a versenybírák véleménye nyomán már megjelenése előtt nagy érdeklődés övezte. Aztán megkapta a Jakartai Művészeti Tanács legjobb regénynek járó díját, majd 2000-ben a holland Claus Herceg-díjat. A Samant otthoni hatalmas sikere után 2005-ben hollandra és angolra is lefordították. Azóta több nyelven megjelent, és magyarul is olvasható Vécsei Anna kulturálisan is rendkívül érzékeny fordításában (Athenaeum, 2018).

Tovább a 1749.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-12-07 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.