Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Vörös és fekete – Csehov: Sirály / Weöres Sándor Színház (Turbuly Lilla)

 

Fotó: Mészáros Zsolt Kép forrása: wssz.hu

Widder Kristóf nyugtalan, mozgalmas, sőt, kissé túlmozgásos Sirálya nekünk szól, utat vesztett fiataljaiba nem nehéz belelátni a mai huszonévesek elbizonytalanodását.

Trepljov ikonikus mondata a Sirályból, mely szerint „új formák kellenek”, az első tizenhárom éve után önmagát újra definiáló szombathelyi színház jelszava is lehetne. Az alapítás lázas éveit, a szárnyalás időszakát, majd a politikai sakkjátszmák által elindított megfáradást, egyszóval a Jordán-korszakot egy reprezentatív és igen tartalmas kötetben foglalta össze a színház elhivatott krónikása, Ölbei Lívia. A kötet címét a színház névadójától kölcsönözték: „Benned a létra”. És az új vezetés Szabó Tibor igazgatóval az élén most szemmel láthatóan az előző korszakból építkezve keres új utakat. Például a mozgásszínház felé, hiszen a művészeti tanács tagjai között ott van ennek az iránynak két meghatározó képviselője is: Horváth Csaba és egykori tanítványa, Nagy Péter István. A Sirály rendezésére pedig egy másik Horváth Csaba-tanítványt hívtak: Widder Kristófot.

Tovább a kutszelistilus.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-12-07 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.