Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Kisbetűs történelem – 16. Román Filmhét (Berényi Csaba)

 

A román újhullám egyik markáns iránya a teljesen soha le nem morzsolt kommunista örökséggel, általában véve pedig a valósággal való számvetést és a történelem elbeszélhetőségét tematizálja. Ezen filmekben a múlt és a jelen eseményei nem pusztán társadalmi-politikai, hanem a fikció és a tényszerűség ütköztetése révén formanyelvi és narratív problémaként merülnek fel. A 16. Román Filmhét válogatásában leginkább ez a séma látszott kirajzolódni.

Nagybetűkkel a szabadságért

Radu Jude kísérleti filmje egy kamaszfiú, Mugur Călinescu politikai tiltakozásának, majd karhatalmi ellehetetlenítésének mementója, ezzel párhuzamosan pedig a Ceaușescu-rendszer ironikus, de pontos látlelete. A Judéra kifejezetten jellemző önreflexivitás és formatudatosság talán itt jut el leginkább a filmkészítés mediális határáig. Mugur bűne annyi, hogy a társadalmi-gazdasági valóságot tükröző feliratokkal tarkította a köztereket. A történet egyik részében a színészek egy végletekig lecsupaszított, a cselekmény terét mindössze néhány szimbolikus elemmel jelző stilizált színpadi térben állnak, és a rendőrségi jelentések merevségével egyenesen a kamerába mondják, szavalják Mugur meghurcolásának részleteit.

Tovább a kulter.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-12-03 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.